Gå direkt till innehåll
Stockholm får en ny årlig Astrid Lindgren-tradition!

Pressmeddelande -

Stockholm får en ny årlig Astrid Lindgren-tradition!

Skansen och Astrid Lindgren har visat sig vara en oslagbar kombination. Skansen är Sveriges populäraste besöksmål och Astrid Lindgren den mest folkkära svenska författaren både nationellt och internationellt. Efter tre år av gemensamma arrangemang har man nu beslutat sig för ett långsiktigt samarbete och införa en ny årlig Stockholmstradition.

–  Både Skansen och Astrid Lindgren förknippas med ett rikt och öppet svenskt kulturarv, säger Olle Nyman, VD på Saltkråkan AB, familjeföretaget som förvaltar Astrid Lindgrens rättigheter. Astrid Lindgren har betytt mycket för att förmedla kunskap om ett svenskt samhälle som inte längre finns, samtidigt som hon var ytterligt modern, osentimental och framåtblickande. Jag upplever att samma förhållningssätt finns hos Skansen.

Den nya Stockholmstraditionen kommer att gå av stapeln varje år runt den 20 maj. Förra året lockade Pippi Långstrumps 70-årskalas drygt 16 700 besökare. I år är fokus inte enbart på Pippi utan även på andra karaktärer i Astrid Lindgrens sagovärld som Emil i Lönneberga och Ronja Rövardotter.

– Det känns oerhört hedrande att Skansen får vara platsen där Astrid Lindgrens karaktärer och berättelser möter alla våra gäster, stora och små, både i år och kommande år, säger Skansenchefen John Brattmyhr. Astrid Lindgrens berättelser är ständigt aktuella och för oss som ägnar mycket av vår tid att förmedla berättelser om historia och liv i Sverige är det mycket inspirerande att vi får ta del av Astrids underbara verk. Tillsammans med Saltkråkan, Rabén & Sjögren och Astrid Lindgrens Värld ger vi våra kärnbesökare – barnen och deras föräldrar eller mor- eller farföräldrar – en hel helg med härligt innehåll vilket känns fantastiskt kul.

Med som arrangörer av den nya traditionen är också Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens förlag Rabén & Sjögren.

–  Det här är ett långsiktigt och spännande samarbete som vi är mycket glada över, säger Joacim Johansson, VD för Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. De senaste årens besök på Skansen med våra karaktärer har verkligen gett mersmak. Det känns därför väldigt roligt att i även i framtiden erbjuda möjligheten för Stockholmspubliken att kunna träffa Pippi och hennes vänner på Skansen.

Kärnan i arvet efter Astrid Lindgren är förstås hennes berättelser som fortsätter att roa och inspirera läsare i alla världsdelar.

–  Astrid Lindgrens författarskap fortsätter beröra nya generationer barn, det vill vi förstås fira med ett hejdundrande kalas på Skansen, säger Ann Sköld, förlagschef på Rabén & Sjögren. Något av de viktigaste vi kan ge våra barn är bra berättelser som in sin tur ger läslust och läsförståelse. Där har Astrids författarskap haft enorm betydelse, inte minst för att hennes berättelser är tidlösa, mångbottnade och roliga för både barn och vuxna.

Årets arrangemang äger rum på Skansen den 21-22 maj, kl. 10-17. Under dagarna bjuds det på Pippi-föreställningar av Astrid Lindgrens Världs teaterensemble på Sollidenscenen, allsång med Prussiluskan i sällskap med Kling och Klang på Tingvallenscenen, Inte-stöta-marken-bana, täljning av trägubbar à la Emil i Lönneberga, lekar från förr, torghandel, tipspromenad, Ronja Rövardotters naturstig och mycket, mycket mer.

För mer info:

Cilla Nergårdh, PR- & marknadsansvarig Saltkråkan, 070-938 46 52, cilla.nergardh@saltkrakan.se

Maria Kirsch, producent Skansen, 0708-15 23 91, maria.kirsch@skansen.se

Malin Lundström, kommunikatör, Astrid Lindgrens Värld, 070-051 82 00, malin.lundstrom@astridlindgrensvarld.se

Karl Thorson, kommunikationsansvarig Rabén & Sjögren, 010-744 21 32,

karl.thorson@rabensjogren.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Anna Forslund

Anna Forslund

Presskontakt Communications Manager 0734-444 830