Gå direkt till innehåll
Astrid Lindgren, foto: Jacob Forsell
Astrid Lindgren, foto: Jacob Forsell

Pressmeddelande -

20 år sedan Astrid Lindgrens bortgång

Sveriges mest kända och älskade barnboksförfattare är ständigt aktuell trots att hon avled 2002. Nu inleder Astrid Lindgren Aktiebolag och Rädda Barnen ett längre samarbete med fokus på Astrid Lindgrens roll som barnrättskämpe.

Den 28 januari 2002 kom budet att Astrid Lindgren hade gått bort under morgonen. De flesta vuxna svenskar minns nog fortfarande var de befann sig och vad de gjorde när de fick höra nyheten. Trots de tjugo gångna årens stora förändringar inom samhälle, politik och inte minst medielandskapet är Astrid Lindgren fortfarande närvarande i den offentliga debatten. I de länder där hon var som allra mest känd – Norden, Tyskland, Holland, Polen, Ryssland – går det knappt en vecka utan en nyhetsartikel eller opinionsinlägg där paralleller dras till något av hennes uttalanden eller verk. Nya filmatiseringar såväl som nyläsningar av böckerna väcker känslor och hennes debattinlägg om djur, natur, kärnkraft, skattepolitik och mänskliga rättigheter citeras fortfarande.

För att förvalta inte bara det litterära arvet utan också Astrid Lindgrens humanistiska gärning har Astrid Lindgren Aktiebolag genom åren samarbetat med olika partners, nu senast med Rädda Barnen i kampanjen Pippi of Today till förmån för flickor på flykt. Nu ingår Astrid Lindgren AB och Rädda Barnen ett längre samarbetsavtal, med avsikten att via olika projekt och företagssamarbeten samla in pengar till Rädda Barnen.

”För oss på Rädda Barnen är detta ett samarbete som känns rätt i hela hjärtat. Astrid Lindgren var en sann barnrättskämpe, och hennes karaktärer betyder så mycket för så många barn – i Sverige och i världen. Och med detta som grund tror och hoppas vi kunna göra skillnad för ännu fler barn.”
Helena Thybell, generalsekreterare, Rädda Barnen

”Kampen för alla barns rätt till trygghet och kärlek går igen i hela Astrid Lindgrens produktion. Hon är en person som människor fortfarande lyssnar till, trots att hon inte längre finns med oss. Det vill vi ta vara på och försöka göra gott på ett sätt som vi tror går i linje med vad hon själv hade önskat.”
Cilla Nergårdh, VD, Astrid Lindgren Aktiebolag



    FAKTA OCH CITAT

    Astrid Lindgren 1907-2002
    Den 28 januari 2002 avled Astrid Lindgren i sitt hem på Dalagatan 46 i Stockholm. När detta blev känt samlades människor i alla åldrar utanför porten för att lägga ner blommor, tända ljus eller bara stå tysta. Astrid Lindgren fick närmast en statsmannabegravning. Kistan fördes med häst och vagn genom Stockholm och längst bak gick en vit osadlad hingst. Begravningen hölls den 8 mars, på internationella kvinnodagen. Stockholms gator var fulla av hundratusentals människor som följde kistans färd mot Storkyrkan i Gamla stan. Till hennes minne instiftade Sveriges regering 2002 Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), världens näst största litteraturpris.

    Om Astrid Lindgrens engagemang för barns rättigheter
    Genom Astrid Lindgrens hela gärning finns en orubblig och konsekvent linje: kampen för alla barns rätt till trygghet och kärlek. Denna hållning genomsyrar nära nog hela hennes produktion.

    1978 tilldelades Astrid Lindgren den tyska bokhandelns fredspris. Sitt tacktal ”Aldrig våld!” formade hon till ett flammande och angeläget upprop mot våld och tyranni. Talet är lika aktuellt än i dag, med sin raka beskrivning av ondskans mekanismer och vår starka längtan efter fred. Talet bidrog till att Sverige blev det första landet i världen som totalförbjöd barnaga 1979.

    ”Vi vill alla ha fred. Finns det då ingen möjlighet att vi kan förändra oss, innan det är för sent? Att vi kan lära oss ta avstånd från våld? Försöka bli en ny sorts människor, helt enkelt. Men hur skulle det gå till, och var skall vi i så fall börja? Jag tror att vi måste börja från grunden. Med barnen.”
    (Ur Aldrig våld!, 1978)

    ”Då la han sej framstupa över en stol och grät tyst. Alldeles tyst, som om han insåg att det tjänar ändå ingenting till, de gör med mig som de vill i alla fall! Den gråten gråter ännu i mej och kommer väl att så göra i alla mina livsdagar. Kanske är det för den gråtens skull som jag så häftigt har tagit barnets parti i alla sammanhang…”
    (Ur anteckningar till Margareta Strömstedts biografi Astrid Lindgren - En levnadsteckning, 1976-77)
    I december 1929 reste Astrid Lindgren ner till Köpenhamn för att hämta hem sonen Lasse som hon varit tvungen att lämna hos en fosterfamilj. Marie Stevens, Lasses fostermor, hade blivit inlagd på sjukhus för hjärtbesvär. Lasse var då tre år, pratade danska och betraktade familjen Stevens som sin familj. När han förstod att han inte skulle få återvända dit blev han förtvivlad.

    “Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv.”
    (Ur Husmodern, 1948)

    Om Astrid Lindgren Aktiebolag
    Astrid Lindgren Aktiebolag ägs av Astrid Lindgrens barn och barnbarn. I dagsläget är 16 personer anställda på företaget, de flesta är specialiserade på olika typer av rättighetsområden. Vi sitter i Stockholm men vår verksamhet sträcker sig över hela jorden. I grund och botten bygger vår verksamhet på en kärlek till Astrid Lindgren och hennes verk. Vi är övertygade om att världen behöver Astrid Lindgren – kanske mer än någonsin.

    Om Rädda Barnen
    Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det lite bättre varje dag. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

    Ämnen

    Kategorier


    Astrid Lindgren Aktiebolag ägs av Astrid Lindgrens barn och barnbarn. I dagsläget är 16 personer anställda på företaget, de flesta är specialiserade på olika typer av rättighetsområden. Vi sitter i Stockholm men vår verksamhet sträcker sig över hela jorden. I grund och botten bygger vår verksamhet på en kärlek till Astrid Lindgren och hennes verk. Vi är övertygade om att världen behöver Astrid Lindgren – kanske mer än någonsin.

    Kontakter

    Anna Forslund

    Anna Forslund

    Presskontakt Communications Manager 0734-444 830