Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Jesper Waldersten och Tomas Alfredson ger Bröderna Lejonhjärta ny skepnad

I samband med Tomas Alfredsons planerade filmatisering av Bröderna Lejonhjärta inledde han och konstnären Jesper Waldersten ett unikt samarbete. Deras gemensamma sökande efter en ny bildvärld kring Astrid Lindgrens berättelse har lett fram till två fantastiska nyutgåvor av boken och en stor utställning på Kulturhuset Stadsteatern våren 2018.

– Tomas och jag var som två terapeuter, två patienter, Samtidigt. Båda med mottagning i Törnrosdalen och alltid med dörr på vid gavel. Genom att öppna oss själva hoppades vi på att finna bildens själ i berättelsen. Bildens DNA, säger Jesper Waldersten.

Idag, på Astrid Lindgren-konferensen på Kulturhuset Stadsteatern, berättar Tomas Alfredson och Jesper Waldersten för första gången om sitt samarbete.

De nya bilderna ger Astrid Lindgrens berättelse en ny, djupare, klangbotten. Berättelsens eviga teman kring mod, kampen mot förtryck, kärlek och död träder fram i en samtida skepnad.

– Det är farligt att skriva någon på näsan. Liksom att teckna någon på ögat. Så jag lägger mina bilder runt magen och hjärtat. Det är där jag tror Astrid menade att allt skulle vila. Och gro, berättar Jesper Waldersten.

Astrid Lindgren arbetade med de bästa, säger Annika Lindgren, publicistisk chef på Saltkråkan, Astrid Lindgrens rättighetsbolag. De bästa illustratörerna, filmregissörerna och producenterna. De vill vi fortsätta att göra. När stora självständiga konstnärskap möts kan ett plus ett bli mycket mer än två.

I maj 2018 ges alltså två nya utgåvor av Bröderna Lejonhjärta ut på Rabén & Sjögren. Utöver den vanliga utgåvan gör förlaget även en större praktutgåva i en begränsad upplaga.

Bröderna Lejonhjärta är en berättelse som rör både unga och äldre läsare på djupet och fortfarande är skrämmande aktuell. Att illustrera den på nytt med Jespers avskalade, dova bilder känns djärvt men också självklart och helt rätt i tiden, säger Ann Sköld, förlagschef på Rabén & Sjögren.

Samtidigt invigs sommarens stora utställning på Kulturhuset Stadsteatern vid Segels torg i Stockholm.

Jesper Waldersten är en av Sveriges ledande samtida konstnärer. Astrid Lindgren är en av våra absolut största berättare någonsin och hennes Bröderna Lejonhjärta är en av litteraturens mest älskade berättelser. Så det här mötet är inget mindre än sensationellt! säger Benny Fredriksson, VD Kulturhuset Stadsteatern.

För mer information, kontakta:

Cilla Nergårdh, kommunikationschef Saltkråkan
0709–38 46 52, cilla.nergardh@saltkrakan.se

Sofia Bengtsson, kommunikationsansvarig Rabén & Sjögren
070-214 71 12, sofia.bengtsson@rabensjogren.se

Stefan Zachrisson, presskontakt Kulturhuset Stadsteatern
072-584 80 19, stefan.lava.zachrisson@stockholm.se

Fakta om böcker och utställning:

De två nya utgåvorna av Bröderna Lejonhjärta släpps den 8 maj2018.

Utställningen ”Bröderna Lejonhjärta Astrid Lindgren Jesper Waldersten” öppnar på Kulturhuset Stadsteatern den 25 maj 2018 i Galleri 5. 

Fakta om filmen Bröderna Lejonhjärta:

Efter ett par planeringsvarv går filmprojektet nu in i en nystart. Det finns ingen oro för finansieringen, flera starka aktörer är beredda på att gå in i projektet. Det är fortsatt en internationell filmproduktion och filmen kommer att vara på engelska.

Bröderna Lejonhjärta är en av Astrid Lindgrens mest älskade berättelser och den har haft stor betydelse för miljoner människor runt om i världen. För Saltkråkan är det viktigaste att filmen blir bra och att Tomas Alfredson får frihet att berätta den på det sätt han har velat göra sedan barnsben.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Anna Forslund

Presskontakt 0734-444 830