Gå direkt till innehåll
(c)Astrid Lindgren Aktiebolag
(c)Astrid Lindgren Aktiebolag

Pressmeddelande -

Grattis på födelsedagen, Pippi Långstrump!

Var med och fira världens starkaste flicka den 21 maj! På nätet finns många jubileumsaktiviteter att ta del av och i Vimmerby öppnar Astrid Lindgrens Näs. Dessutom lanseras snart en ny Pippi-musikvideo och många nya böcker och produkter.

Den 21 maj firar vi Pippi Långstrumps födelsedag! Det gör vi därför att den dagen är också Astrid Lindgrens dotter Karins födelsedag. Karin var den som kom på namnet Pippi Långstrump och under flera år hittade Astrid på historier om Pippi för Karin och hennes vänner. Till sin tioårsdag fick Karin de nedskrivna berättelserna om Pippi som present. Manuset publicerades på Rabén & Sjögrens förlag i november 1945, och i år fyller den allra första boken om Pippi 75 år.

I och med covid 19-pandemin har tyvärr många planerade jubileumsevenemang ställts in eller skjutits på framtiden. Säsongsöppningen av Astrid Lindgrens Värld är uppskjuten, men planen är att öppna någon gång i juni. Då kommer det gå att besöka en helt ny Pippi-miljö!

Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby öppnar lagom till den 21 maj. Här kan man besöka de vackra trädgårdarna och se utställningen Dagens Pippi. Och den som vill fira digitalt har flera alternativ:

  • Tillsammans med Universal Music och Qvisten Animation har Astrid Lindgren Aktiebolag producerat en ny musikvideo till sången Här kommer Pippi LångstrumpDen finns nu på Youtube!
  • Pippi Långstrump i Berwaldhallen - hyllningskonserten som var planerad och utsåld sedan en lång tid, gavs utan publik i salen och finns på Berwaldhallen Play.
  • Balettföreställning med pannkakspiruetter, skurborste-skridsko-städning, tjuvjakt och spännande drömscener om de sju haven! Den senaste säsongen har Pippi-baletten gått för utsålda hus i Helsingfors och finns på SVT Play.
  • Svenska institutet har en digital satsning för att fira Pippi i sociala medier som kan följas under #CongratsPippi och #BeMorePippi
  • För den engelsktalande anordnas en digital performance med Danyah Miller på Oxford Owls facebooksida den 21 maj, ”Meet Pippi Longstocking”.
  • På engelska släpps nu ljudboken ”Pippi Longstocking” inläst av Sandi Toksvig, den danska komikern känd från brittiska tv-program som QI och The Great British Bakeoff. Boken finns på Spotify från 21 maj.
  • Alicia Vikander har läst in första kapitlet av Pippi Långstrump på engelska, och alla intäkter från detta går till Rädda Barnen och kampanjen Pippi of Today. Det finns på Spotify, Storytel, Nextory och Audible från 21 maj.
  • För den som vill ordna ett eget kalas finns digitalt material och kalastips på Rabén & Sjögrens och Astrid Lindgren Aktiebolags hemsidor.

Kampanjen Pippi of Today

Med anledning av jubileet har Astrid Lindgren Aktiebolag och Rädda Barnen lanserat den globala kampanjen Pippi of Today, ett samarbete för att med gemensamma resurser skapa uppmärksamhet och samla in pengar till Rädda Barnens arbete för flickor på flykt. Kampanjen har nu förlängts att gälla även 2021 för att alla planerade aktiviteter ska hinnas med.

Nya böcker

Flera nya böcker om Pippi har nyligen kommit ut: antologin Pippiperspektiv där kända skribenter och tecknare presenterar sin bild av Pippi Långstrump, serieboken Pippi på rymmen med illustrationer av Fabian Göranson, nya bilderboken Pippi firar födelsedag, och de tre originalkapitelböckerna – nu med färgbilder för första gången!

Nya produkter

Ett stort antal företag deltar i kampanjen Pippi of Today och lanserar just nu jubileumsprodukter. Bland företagen märks GB GlaceMaria NilsdotterHoudiniÅhlénsKrabatMynthusetKavatGrenna Polkagriskokeri och Elvelyckan.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Anna Forslund

Anna Forslund

Presskontakt Communications Manager 0734-444 830

Relaterat innehåll